Eldre mennesker dør i omskoleringsleirer

«I celler hvor det tidligere bodde åtte personer er det nå stuet inn 14 personer. De får ikke bruke puter og må ligge på siden fordi det ikke er nok plass til å ligge flatt.» Slik beskrives forholdene i en av de mange kinesiske omskoleringsleirene i det okkuperte Øst Turkistan (Xinjang provinsen i Kina), der rundt en million av den uiguriske urbefolkningen har vært, eller er, internert som et ledd i kinesernes assimileringspolitikk. Rapporter som Radio Free Asia har innhentet tyder på at myndighetene ikke har noen aldersgrense for fangene som skal omskoleres, og utallige eldre blir holdt i re-utdannelsesleirene i hele regionen. Flere er plassert der fordi de tidligere har tatt del i pilegrimsreiser til Mekka, skriver Radio Free Asia.

Andre er blitt kastet i leirer etter å ha snakket om fengsel av deres familiemedlemmer. Kilder sier at de eldre får en røff behandling med dårlige kosthold og uhygieniske forhold i de ofte overfylte fasilitetene – omstendigheter som kan føre til alvorlige komplikasjoner for folk som allerede er utsatt for helseproblemer forbundet med alder. Nylig døde en eldre uiguriske kvinne av helsemessige komplikasjoner etter å ha blitt fengslet.

Radio Free Asia sin kilde var ikke i stand til å gi navn eller alder på kvinnen, men sa at hun var en av mer enn 20 slektninger av en baker i Bayanday som heter Sawurjan, hvis to sønner driver et bakeri i Egypt. Alle Sawurjans slektninger har blitt arrestert og sendt til etterutdanning på grunn av sønnenes forbindelser i utlandet, forteller kilden. En annen offisiell kilde sier at han ikke kjente navnet på kvinnen, men at hun døde i mars mens han ble holdt i enten nr. 5 eller nr. 6 landsby. «Jeg tror hun bodde i Orman-området,» sier tjenestemannen og legger til at «hun var en gammel dame».