Kan Norge fortsatt forbli en fredsnnasjon?

I går, den 4. juni, har den norske Uighurkomiteen vært på det andre spennende foredraget arrangert av, den partipolitisk uavhengige organisasjonen, Agenda. Temaet i dette foredraget var «Er Norge en fredsnasjon?»

Vi er helt sikre på at Uigurene og andre nasjoner hadde uten tvil assosiert Norge med en fredsnasjon. Barnetog på nasjonaldagen istedenfor militær parade, Nobelfredspris, Rafto prisen, Oslo Freedom forum, og ikke mist aktivt fredsarbeid av Norge, er de faktorene som kan nevnes og som kan stå bak denne tankegangen. Ofte kommer titler med et vist ansvar «With great power comes big responsibility!». Siste endringer i verden, samt forskjellige konflikter i ulike verdensdeler skaper en ny poltikk blant nasjonene. Norge er ikke en unntakelse for dette. Dette førte til at Norge fikk mere ansvar enn tidligere. Nasjoner som lider forventer reelle handlinger og solidaritet. Dessverre ser vi i realiteten at Norge ble svært forsiktig i utsagn mot Kina. Uigurenes svært alvorlige situasjon i det okkuperte Øst-Turkestan ble ignorert. Taushet ble mer og mer normal når det gjelder rettferdighet. Da stilles det spørsmålet: «Kan Norge fortsatt forbli en fredsnasjon?».

Ine Eriksen Søreide samt med andre deltagere gjentok flere ganger forebygging av konflikter og suksess innen fredsavtaler, men situasjonen i Øst-Turkestan kunne ikke bli uttalt. Medlemmet vårt har kort nevnt to punkter til utenriksministeren, etter debatten;

Overvåking av norske Uigurer og trusler fra kinesiske myndigheter og forverring av situasjonen i landet. Vi i den norske Uighurkomiteen skal konsekvent forsøke å etablere en kontakt, slik at regjeringen får innblikk av situasjonen i Kina, men også i Norge.

Vi ser at alle debattanter er svært opptatte av å kjempe for fred! Vi håper dermed et velfungerende samarbeid med de representantene vi har kontakt med, og de fremtidige kontaktene.