Tvangsgifter uiguriske kvinner med kinesiske menn

Den kinesiske okkupasjonsmakten i Øst Turkestan (i dag Xinjiang provinsen i Kina) fører en knallhard assimileringspolitikk overfor den uiguriske urbefolkningen i det okkuperte landet. Blant virkemidlene er det å tvangsgifte uiguriske kvinner med etniske kinesere.

På Internett i sosiale medier rases det over en video lagt ut av en uigurisk dissident Facebook-gruppe, skriver Taiwan News. Videoen ble lagt ut 26. mai og viser et tvunget bryllup mellom en kinesisk mann og en uigurisk kvinne som en del av Kinas program for å assimilere den etiske minoritetsbefolkningen.

Videoen viser en vert i et bryllupsselskap som spør den kinesiske brudgommen hvor lenge han har kjent bruden, og han svarer «to måneder.» I stedet for å være lykkelig har den uiguriske kvinnen et trist blikk på ansiktet hennes, som om hun blir trukket inn i bryllupet.

Personen som lastet opp videoen indikerte at det var et eksempel på tvangsekteskap mellom kinesiske menn og uiguriske kvinner som den kinesiske regjeringen implementerer for å assimilere den etniske minoritetsgruppen i Xinjiang-provinsen.

«Etter å ha plassert uiguriske menn i konsentrasjonsleirer (kalt omskoleringsleirer) tvinger Kina uiguriske kvinner til å gifte seg med kinesiske menn. Et folkemord foregår i det åpne, men det internasjonale samfunnet, blant annet tyrkiske og muslimske land, fortsetter å ignorere det,» sier han.

Facebook-innlegget har ført til sterke reaksjoner på nettet. Her er noen av kommentarene: «Hvordan kan vi tillate verdens største folkemord å skje?» «Jeg tror dette er et veldig ulykkelig bryllup.» «Hvor er den internasjonale organisasjonen for beskyttelse av kvinners rettigheter? Hvordan kan de være stille?» «Dette er virkelig ekkelt.» «Ironisk nok besøkte den tyske kansler også Kina for å snakke om menneskerettigheter.» «Selv om dette skjedde, har mange internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner ikke tatt tiltak.»