Gratulerer med Id | Heytinglar Mubarek Bolsun

Kjære landsmenn,

I dag er det Id og jeg gratulerer dere med den hellige dagen. Ei måned er fullført med tålmodighet og fred. I Norge har vi nemlig muligheten å bevare vår kultur, religion og identiten imens vi er en del av norske samfunnet. Uigurene vært flinke å integrere seg til norske samfunnet, hvor vi ser flere er på arbeid og lærer norsk som er en nøkkel for videreutvikling. Uigurene har en stor potensiell som brukes godt her i Norge, men ikke i okkuperte Øst-Turkestan. Kinesiske myndigheter har gjennomført rekke brutale handlinger mot uigurene årevis siden okkupasjon. Denne hellige måneden ble en maririt for de fleste i hjemlandet vårt. Mer enn 31 moskeer ble ødelagt, hellige bøker som Koran, Bibel konfiskeres, det er forbudt å faste, generelt å praktisere islam. Uigurer opplever den verste tiden i historien hvor vår identitet angripes.

Selv om i dag mange norske-uigurer skal savne sine foreldre, slektninger, venner i hjemlandet som dere har mistet kontakt med eller kan ikke ringe på grunn av sensur blokaden Kina har innført, vil jeg be dere å ha en gledelig feiring med deres familie, venner her i Norge. Særlig barn må oppleve den feiringen som en vakker del av kulturen vår. Gjerne besøk hverandre og lær barn den vakre kulturen vår, la dem se viktighet av samholdet, vakre bord med uiguriske bakst, tradisjonelle mat og godteri for barn.

Det er svært viktig å bevare alt som vi har i dette landet hvor vi har menneskerettigheter, ytringsfrihet og religionsfrihet.

Heytinglar mubarek bolsun, Bahtiyar Ømer
På vegne av Den norske Uighurkomiteen