Tiananmen 1989 og uigurer

I dag er det 30 år siden Tiananmen massakeren i Beijing har skjedd. Alle de som ble ikke sensurert av Kina kjenner den blodige dagen som tok liv av mange fredlige demonstrantater. Ulike medier både nasjonalt og internasjonalt har skrevet om dette, men vi vil fortelle den delen som kanskje mange ikke vet. Nemlig hvordan uigurer og andre folkegrupper, studenter, i Beijing deltok i denne demonstrasjonen. Det var mange uigurer, tibetanere blant dem. Bildet er fra demonstrasjonen i Beijing den 1989 hvor uiguriske og tebitanske studenter gikk ut med slagord «قوزغال » – Stå opp, Gjør opprør!

 

Ikke minst må vi huske Ørkesh Dølet kjent som Wu’erkaixi, uigurisk aktivist som var en av de viktige utvalgte lederen til demonstranter.

Han oppnådde prominens mens han studerte ved Beijing Normal University som en sultestreik deltager som møt kinesisk Premier Li Peng med krass kritikk på nasjonal tv. Han var en av de viktigste lederne av pro-reformen Beijing Students Autonomous Federation, og bidro til å føre avslag på forhandlinger med tjenestemenn.

Etter å ha møtt Premier Li Peng for første gang i mai 1989, i et møte innspilt på nasjonal fjernsyn, brøt Wu’er Kaixi Li under sin introduksjon og sa: «Jeg forstår at det er ganske uhøflig at jeg forstyrrer deg, Premier, men det er folk sitter der ute på torget, er sultne, mens vi sitter her og utveksler hyggelige ting. Vi er bare her for å diskutere konkrete saker, sir. » Etter å ha blitt avbrutt av Li, som sa at han var noe uhøflig, fortsatte Wu’er Kaixi. «Sir, du sa at du er her sent [på grunn av trafikkbelastning] … vi har faktisk ringt deg til å snakke med oss siden 22. april. Det er ikke slik at du er sen, det er at du er her for sent. det er greit. Det er bra at du er i stand til å komme hit i det hele tatt … «