Innfører åpne omskoleringsleier for mindre forseelser

Siden april 2017 har medlem av den etniske minoritetsgruppen i Kina, som bor i Xinjiang provinsen (det okkuperte Øst Turkestan) og hovedsakelig er muslimer, som er anklaget for å ha «sterke religiøse synspunkter» og «politisk uriktige meninger», blitt fengslet og plassert i omskoleringsleirer. Det har vært lukkede leirer med mange fanger stuet sammen. Flere uigurer har dødd i leirene eller like etter at de har blitt sluppet ut.

Nå har de kinesiske myndighetene også etablert flere «åpne politiske re-utdanningslokaler» for mindre alvorlige «forbrytelser», som krever at uigurer skal delta på klasser om dagen, men lar dem komme hjem om natten, ifølge Radio Free Asias kilder.

Orda Aldi Re-Education Camp er reservert for uigurer anklaget for «mindre saker,» forteller en kinesisk tjenestemann til Radio Free Asia. I denne leiren studeres det kommunistisk ideologi om morgenen, ettermiddagen og kveldene, før de blir sendt hjem om natten.

«Om morgenen er det flaggvisning, hvoretter fangene går til og en politisk studieklasse og studerer ved hjelp av materiale levert av det provinsielle propaganda-kontoret. De ansatte bruker forskjellige metoder for å formidle budskapet til folket,» sier den kinesiske tjenestemannen til Radio Free Asia.

Han forteller at uigurene er tvunget til å lære det kinesiske språket Mandarin og spesielt de kinesiske tekstene til den kinesiske nasjonalsangen. Fangerne blir jevnlig misbrukt og trakassert dersom deres ytelse ikke oppfyller forventningene til instruktørene, sier han.

I februar hørte Radio Free Asia om en uigur som hadde hengt seg i sitt hjem. En offiser som besvarte telefonen på den lokale politistasjonen fortalte Radio Free Asia at han trodde at selvmordet var motivert av «verbal trakassering» og «misbruk av sin verdighet» som han opplevde på klassen fordi han slet med sine studier.

En uigur forteller at mer enn et dusin elever i klassen hans ikke kunne resitere nasjonalsangen på kinesisk. De fikk da beskjed fra instruktøren om at de hadde fire dager for å lære det, ellers  han «sende oss til en omskoleringsleir for mellom seks måneder og fem år.» En annen elev forteller at instruktøren kalt dem «dumme, uvitende esler» og truer dem med frihetsberøvelse.