Møte med SV før Kina besøk

Den norske Uighurkomiteen fikk anledningen å møte med SV leder Audun Lysbakken før sitt Kina besøk. Det ble gitt grundig informasjon om de svært alvorlige situasjonen av over én million uskyldige uigurer som holdes i de så kalte «omskoleringsleir» og dets konsekvenser.

«Uigurisk språk, kultur, religion og identitet er i fare. Kina fører systematisk assimeleringspolitikk og angrep på religionsfrihet. Situasjonen er svært trist siden det er få land som tør opp uigurenes sak på grunn av kinesisk press og økonomisk innflytelse. Det er svært viktig at Norge ta opp de menneskrettigheter ifølge deres kjerne verdier. Man må vise frem og stå på de demokratiske verdier som vi ofte skryter av i lille Norge. Vi ber Utenrikskomiteen å stille konkrete spørsmål som ble sitert i artikkelt av NTB den 27.08.2018» – sa de medlemmene av Den norske Uighurkomiteen.

Videre det var poeengteret på de aller viktigste spørsmål som kunne tas på møte med kinesiske myndigheter. Etter en god diskusjon, meldte SV leder Audun Lysbakken at han lover å ta opp uigurenes sin situasjon.

Selv om store partier tar mer forsiktig tilnærmig til dette, derimot små partier kommer med konkrete svar og at for dem det er svært viktig å ta opp situasjonen av uigurene. Blant dem Abid Raja fra Venstre, Liv Signe Navarsete fra SP, og Knut Aril Hareide fra KrF håper at uigurenes sak tas opp selv om han deltar ikke det Kina-besøket.

https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/xelqara-xewer/norwigiyede-uyghur-mesilisi-08292018235444.html