Muslmer tvinges til å spise svin i kinesiske «omskoleringsleirer»

Omir Bekali, en etnisk kazakh som tilbrakte flere uker i en kinesisk «re education»-leir i Karamay i Xinjiang før han flyktet til Tyrkia for ett år siden, forteller til Daily Mail om grusomme forhold i leirene. Indoktrineringen starter med patriotiske kinesiske sanger tidlig på morgenen, samt sessioner med selvkritikk, og slutter ofte med et måltid med bare svin.

Ifølge FNs eksperter har Kina en million muslimer i leirer i det okkuperte Øst Turkestan, (i dag Xinjiang provinsen i Kina), hvor det meste av landets etniske uigurer, den største muslimske minoriteten, bor.

De kinesiske myndighetene hevder at folk går på «yrkesutdanningsentre» for å kvitte seg med noen ekstremistiske tanker i en region som er rammet av dødelige opprør og angrep de siste årene. Fangeleirene ble av den kinesiske utenriksministeren nylig fremstilt som «campus».

Men for Bekali handlet leiroppholdet mer om traumer enn utdanning, skriver Daily Mail. «Institusjonene hadde bare ett mål», sier han: «å fjerne fanger fra deres religiøse tro».

«Hver morgen, klokken 0700 til 0730, måtte vi synge den kinesiske nasjonalsangen. Vi sang sammen, 40 eller 50 personer, vendt mot veggen», sier Belaki.

«Jeg ville aldri synge, men på grunn av den daglige gjentakelsen synker den inn. Selv et år senere er musikken fortsatt resonerende i hodet mitt,» legger han til.

Født i Xinjiang av etniske uigur og kazakiske foreldre, dro Bekali, som mange minoriteter fra Kina, til Kasakhstan i 2006 for å søke etter arbeid. Der fikk han statsborgerskap.

Hans problemer begynte i mars 2017 da han ble arrestert i Xinjiang etter at han kom tilbake på forretningsreise for sitt kasakhiske reisebyrå. Etter å ha tilbrakt sju måneder i fengsel anklaget for «terrorisme» ble han sendt til en re-utdanningsleir.

Blant forpliktelsene for fanger i alle aldre var det å spise svinekjøtt på fredager, som er en helligdag for muslimer. Forbruk av svinekjøtt er forbudt for muslimer.

 «Studentene» – som tjenestemenn kalte dem – hadde forbud mot å snakke et annet språk enn Mandarin, og å be eller vokse et skjegg, hvilke myndigheter tolket som et tegn på religiøs radikalisering.

Bekali forteller at han var i stand til å forlate leiren etter nesten to måneder på grunn av et inngrep fra myndighetene i Kasakhstan.