Når noen ser alt du gjør

Din personlige informasjon er ”naken”

I dag ble en av representantene våre fra Den norske Uighurkomiteen med på en konferanse, i regi av den partipolitisk uavhengige organisasjonen, Agenda. Under presentasjonen ble det tatt opp av deltakerne, den nåværende situasjonen i Hong Kong, etter «Umbrella» demonstrasjonen samt situasjonen i Kina. Til tross har det vært mangel av vårt synspunkt i diskusjonen, enigheten blant deltakere om å bygge opp en institusjon med en beskyttende funksjon av personlig og sensitiv data er svært viktig. Dessverre er personvern i Kina svært dårlig.

Kina utfører stadig en enorm samling av personlig og sensitiv data uten samtykke av befolkningen, med mest fokus på uigurer. Det er som sagt svært alvorlig, særlig i det okkuperte Øst-Turkestan, hvor menneskerettigheter blir grovt brudd hver eneste dag. I tillegg til innsamlingen av personlig data, er blant annet DNA-tester, fingeravtrykk, og blodprøvers resultater under Kinas jag. Disse er også faktorer som førte til at uigurenes situasjon i Øst-Turkestan ble ekstremt kritisk, som vi ser i dag.

En verdifull og detaljert beskrivelse og forståelse av dagens situasjon i vårt okkuperte land, ble gitt av journalisten Megha Rajagopalan i dette opplegget. I en av hennes tidligere artikler ble også flere opplysninger angående situasjonen i Øst-Turkestan skrevet i dybden. I morgen skal hun holde enda en presentasjon om uigurene, i Oslo Freedom Forum.

I dagens foredrag, lyste Shirry Hueng opp Hong Kongneserenes situasjon, som er meget urovekkende. En slik diktatorisk undertrykkelse ble opplevd av uigurene siden landets okkupasjon langt tilbake i tiden. Det er klart at Xi´s regimet skal langsomt presse og utrydde demokratiet i Hong Kong, samt diskriminering av andre minoritets folkegrupper i Kina. Derfor understreker vi viktigheten av det å kjempe mot dette regimet kontinuerlig for å oppnå frihet, og dermed har vi troen på at ”Etter regn, kommer sol”.