Nowruz Feiring 2019

Nowruz betyr ny dag, og er den tradisjonelle feiringen av nyttår blant Uigurene. Søndag 17.Mars tok Nowruz feiringen sted i Kolbotn Kulturhuset med jubel og glede. Mange Uigurene i Norge deltok på feiringen med godt humør, og markerte «Første Vår Dag». Dagen feires også i en rekke andre land. Det persiske nyttåret feires 21. mars, og markerer dermed begynnelsen på våren. Datoen ble opprinnelig bestemt på bakgrunn av astronomiske beregninger.

Markeringen av dagen varierer fra sted til sted, men dans og musikk har absolutt vart et felles krav i alle kulturer, i tillegg er Uigurene kjent for «Dikt og Poesi» i denne dagen. Elevene fra morsmål skoler i Oslo, Moss og Sarpsborg var fult forberedt til dagen, med dans, musikk, og poesi brakte de glede til publikum. Åpningsseremonien begynte med fremføringen av diktet «Nowruz» (Forfatter: Ayshe Musa Iliqud) i fellesskap med alle barna, der de vel kom det nye året med stor glede. Videre tok Sarpsborg Morsmålskolen over salen med godt forberedte sanger, latindans og fiolinspill. Morsmålskolen i Moss var like flinke, ved anledning presenterte de tradisjonelle uiguriske dans, og mange fantastiske poesier fra uigurisk litteratur. Endelig gikk turen til Oslo Morsmålskolen, med ytterligere imponerende dikter og vidunderlige dans og musikk gjorde de dagen enda overdådig.

Nowruz har vært feiret i over 3000 år på Balkan, i Sentral-Asia, og i Midtøsten. Barna er en sentral del av feiringen i alle kulturer. Nowruz er ikke en religiøs, men en tradisjonelt feiring av det nye året. Nowruz står allerede på UNESCOs immaterielle verdensarvliste. Nå har FNs generalforsamling vedtatt å gjøre datoen for Nowruz til en offisiell FN-dag.  Dagen har en stor betydning for alle som feirer rettferdighet, og uigurene i Norge håper på frihet i det nye året.