USA skjerper kritikken mot Kina, kaller leirene for konsentrasjonsleirer

USA har lenge kritisert behandlingen av uigurene i det av Kina okkuperte Øst Turkestan (I dag Xinjiang provinsen i Kina). Men nå skjerpes tone. Hard kritikk av Beijing i Pentagon-rapporten forventes å forverre forholdet mellom USA og Kina skriver Jyllands-Posten.

Den sterkeste amerikanske fordømmelsen av den kinesiske fengslingen av muslimske uigurer og andre muslimske grupper hittil forventes å øke spenningen i forholdet mellom USA og Kina.

 Kritikken er formulert av Randall Schriver som leder utviklingen av det amerikanske forsvarsdepartementets politikk i Asia.

 «Det kinesiske kommunistpartiet bruker landets sikkerhetsstyrker til å fengsle kinesiske muslimer i konsentrasjonsleirer,» sa Schriver, som forrige helg snakket om leirene under en orientering om Kinas militære. Han anslår at antall muslimer fanget kan være «nærmere tre millioner».

 Observatører sier at den nye rapporten sannsynligvis vil forverre spenningen mellom USA og Kina, som selv kaller leirene for «treningssenter» eller omskoleringsleirer.

 Tidligere fanger i leirene har beskrevet tortur under forhør, overfylte celler, og daglig brutalitet og indoktrinering som har drevet noen muslimer til å begå selvmord. Schriver sier det er bevisst at han bruker ordet konsentrasjonsleirer, som vanligvis er knyttet til det nazistiske Tyskland. USAs utenriksminister, Mike Pompeo, sier kinesiske aktiviteter minner om 1930-tallet.

 Den amerikanske regjeringen har vurdert sanksjoner mot høytstående kinesiske tjenestemenn i Xinjiang. Kina har advart om at det vil gjengi alle amerikanske sanksjoner «i like store mengder».