Profesjonell fotballspiller arrestert fordi han spilte og trente i utlandet

Myndighetene i nordvest Kinas Xinjiang-region (det okkuperte Øst Turkestan) har arrestert den 19-år gamle uiguren Erfan Hezim – et tidligere medlem av Kinas nasjonale ungdomsfotballag, og plassert ham i en politisk omskoleringsleir, begrunnet med at han «besøkte fremmede land». Den 19 år gamle fotballspilleren reiste til utlandet for å trene og spille kamper, skriver Radio Free Asia.

Hezim, også kjent under hans kinesiske navn Ye Erfan, er en toppfotballspiller i den kinesiske Super League. Han begynte å spille profesjonelt i en alder av 15 år, og i juli i fjor ble det inngått en femårig kontrakt med Jiangsu Suning F.C.

For to måneder siden kom Hezim hjem for å besøke foreldrene hans i Dorbiljin (i kinesisk, Emin) fylke, i Xinjiang Tarbaghatay (Tacheng) prefektur, og ble arrestert av politiet mens han besøkte et marked, opplyser en representant for Dorbijin Police Central Command til Radio Free Asia

«For tiden blir han oppbevart ved Jiaochu township reeducation center. Han ble arrestert for to måneder siden for å besøke fremmede land,» forteller tjenestemannen som vil være anonym. En nabo til Hezims foreldre bekrefter overfor Radio Free Asia at han ble arrestert og sa at familien hans var i sjokk. «De har ikke vært i stand til å se Erfan en gang i løpet av de siste to månedene,» sier naboen. «Erfans mor er syk. Hun har grått nonstop de siste to månedene siden Erfan ble arrestert. Hun mister seg selv – hun gråter og mumler, så det er vanskelig å vite hva hun sier,» legger naboen til.

En Jiangsu Suning F.C. tilhenger forteller til Radio Free Asia at Hezim hadde besøkt Spania fra 10 til 30 januar og Dubai fra 3. februar til 15. mars, og la til at reisen hans var «ikke av personlige grunner, men for trening og kampformål».

Siden april 2017 er uigurer anklaget for å ha «sterke religiøse synspunkter» og «politisk uriktige meninger» blitt fengslet eller arrestert i re-utdanningslokaler i hele Xinjiang.

Offisielle kunngjøringer har uttalt at de som sendes til leirene inkluderer tidligere fanger, mistenkte og alle som har reist utenlands, og at leirene vil «rense» dem fra ideologier som truer statens sikkerhet.