Rebiya Kadeer fikk visum til Japan tross sterke kinesiske protester

Den uiguriske menneskerettighetsforkjemperen og ikkevolds-politikeren Rebiya Kadeer har i årevis vært president for World Uyghur Congress, mottatt Rafto-prisen og vært kandidat til Nobels fredspris. Nå har hun fått visum til å tale i Japan, til tross for sterke protester fra kommunist-Kina, landet som okkuperer Kadeers hjemland Øst Turkestan.

Japanske myndighetskilder bekrefter overfor den japanske avisen Japan Times at styresmaktene i Tokyo har utstedt visum til Kadeer til tross for sterke protester fra regimet i Beijing. Hun planlegger å protestere mot menneskerettighetsbrudd fra den kinesiske regjeringen under oppholdet, som vil falle sammen med president Xi Jinps besøk i Osaka i forbindelse med G20-toppmøtet.

Kadeer er ikke i dag bare ærespresident i World Uyghur Congress, men også president for organisasjonen Free Indo-Pacific Alliance, en gruppe som representerer minoriteter i eksil, inkludert tibetanere. Hun er fryktet av de kommunistiske lederne i Kina, blir stemplet separatist og bor nå i USA.

Visumet ble søkt om 7. juni og utstedt onsdag. Den positive beslutningen ble begrunnet med at Kadeer allerede har reist til Japan mer enn 10 ganger, og at det ikke var noen lovlig grunn til å hindre henne fra å gjøre det igjen.

Kadeers supportere sa fredag ​​at prosessen var lengre enn for tidligere visum, som bare tok en uke eller så å bli utstedt.