Senatorer ber USAs utenriksminister legge press på Kina

Seks amerikanske senatorer har skrevet et brev til USAs utenriksminister Mike Pompeo der de ber han legge press på Kommunist-Kinas regjering. Det kinesiske diktaturet har de siste årene arrestert rundt 1 millioner medlemmer av den uiguriske urbefolkningen i det okkuperte Øst Turkestan ( i dag Xinjiang provinsen i Kina), og plassert dem i omskolerongsleier for ulike perioder, under svært harde forhold. Argumentet er at de har «sterke religiøse synspunkter» og «politisk feil». Uigurer med slektninger i utlandet er blant de som rammes hardest. Ordningen brukes hardt mot slektninger av uigurer i utlendighet som kineserne mener motarbeider regimet.

Kina antas å ha arrestert mer enn to dusin nære slektninger av seks USA-bosatte reportere for Radio Free Asia, og sendt dem til disse leirene. Radio Free Asia mener det er en gjengjeldelse for deres mediedekning av forholdene i Øst Turkestan, og et forsøk på å presse dem til å stanse Kina-kritisk informasjon. Nylig døde den godt over 70 år gamle moren til lederen for den uiguriske eksilorganisasjonen World Uyghur Congress i en av disse leirene.

De amerikanske senatorene ber den amerikanske utenriksministeren legge press på den kinesiske regjeringen for å få ut informasjon om slektningene til journalistene. I et brev datert 26. juli skriver senator Mark Warner fra Virginia, som er nestleder i senatets etterretningskomite, og frem andre senatorer  til utenriksminister Mike Pompeo at de er bekymret over Kinas forsøk på å straffe RFA-rapportørene for deres arbeid gjennom å angripe deres familier.

«Radio Free Asia sine journalister, de fleste amerikanske statsborgere og innbyggere i Virginia, har slektninger i Kina, inkludert eldre foreldre, som har blitt arrestert, fengslet eller tvunget til å forsvinne i det som synes å være en direkte gjengjeldelse mot disse amerikanske journalistene for deres arbeid med å avsløre den forverrede menneskerettighetssituasjonen i Xinjiang provinsen «skriver senatoren.

«Vi er svært opptatt av at disse sakene illustrerer at en fremmed nasjon forfølger ekstreme tiltak i et forsøk på å forstyrre Radio Free Asias grunnlovsmessige mandat til å bringe fri presse til lukkede samfunn,» skriver de, ifølge Radio Free Asia.

Senatene bemerket at de fleste slektninger antas å bli holdt i omskoleringsleirene, som, bortsett fra en kort omtale som «treningssentre» i kinesiske statlige medier nylig, de kinesiske sentralmyndighetene ikke offentlig har anerkjent eksistensen av, til tross for mengdevis med beviser for deres eksistenser.

Mens antall innsatte i hvert anlegg forblir en nøye bevoktet hemmelighet har lokale tjenestemenn i mange deler av regionen i telefonsamtaler med Radio Free Asia direkte fortalt om at det er sendt et betydelig antall uigurer til disse leirene, og til og med beskrevet overbefolkning i noen fasiliteter.

«I egenskap av USAs seniordiplomat, oppfordrer vi deg til å løfte dette presserende problemet i din diplomatiske kommunikasjon med dine kinesiske kolleger.

Vi ber deg om å gjøre klart for den kinesiske regjeringen at disse sakene har en prioritet for den amerikanske regjeringen,» heter det i brevet, der senatorene ber om å bli løpende orientert om hva den amerikanske utenriksministeren gjør.