Stanser kvinner på gaten og klipper i stykker skjørt

Kinesiske myndighetspersoner er begynt å stanse uiguriske kvinner på gatene for å klippe i stykker skjørt de mener er for lange. Den hovedsakelig muslimske uiguriske urbefolkningen i det okkuperte Øst Turkestan, i dag Xinjiang provinsen i Kina, er underlagt en rekke restriksjoner som det kinesiske kommunistpartiet har innført for å ødelegge deres tradisjonelle kultur.

Det er innført regler for hvor langt skjegg menn kan ha, for navngivning av barn, bruk av kjøkkenbestikk, og regler for begravelsesritualer, bare for å nevne noen få eksempler. Dessuten er det en regel som forbyr for lange skjørt. De kinesiske myndighetene mener lange skjørt er en del av islamsk ekstremisme, mens uigurene selv mener at lange skjørt, slik det praktiseres av de fleste uigurene, ikke er religiøst motivert, men er ment som en beskyttelse mot den sterke varmen om somrene.

«Denne kampanjen har ingenting å gjøre med religiøs ekstremisme, og dette er ikke veien til å» sivilisere «noen gruppe mennesker i verden. Faktisk er selve kampanjen ekstrem», sier Dilxat Raxit, talsmann for World Uyghur Congress, som representerer uigurene i utlandet. «Dette er et angrep mot uiguriske kvinner, uigurenes verdighet og livsstil, som bare vil skape mer spenning i Øst-Turkestan,» sier han til Radio Free Asia. «Ingen andre steder i verden holder en regjering på med å avskjære kvinners kjoler under midjen. Dette er helt latterlig,» legger han til