Tar barna og plasserer dem i statlige institusjoner

I en omfattende aksjon fjerner kinesiske myndigheter systematisk unge muslimer i Xinjiang fra deres kultur ved å skille dem fra sine familier og sende dem til barnehjem og kostskoler, skriver telegrambyrået AP, gjengitt av NRK.

De siste ti årene har mange uigurer vært i politisk opposisjon til regjeringen i Beijing fordi de mener de er utsatt for kulturell undertrykking. Uigurene hevder de tvinges til å endre sine muslimske navn, religiøse muslimske skikker forbys og de må delta på arrangementer i regi av kommunistpartiet skriver AP.

Menneskerettighetsorganisasjoner rapporterer om fengsling og forfølgelse av Kinas muslimske minoritet. FNs komite for eliminering av all rasediskriminering (CERD) har fått alarmerende rapporter fra det de mener er troverdige kilder. De hevder at over en million uigurer og andre muslimske minoriteter blir holdt i interneringsleirer i Kina. Nå skal det finnes bevis på at myndighetene plasserer barna til de innsatte, og barna til minoriteter som er i eksil, i barnehjem spredt over hele den nordvestlige Xinjiang-regionen.

AP hat snakket med 29 år gamle Meripet som vet alt om hvordan det er å bli skilt fra sine fire barn. Sammen med sin mann dro hun til Tyrkia for å besøke mannens syke far. Imens ble ungene passet på av svigermor i Kina. Men Tyrkia-besøket ble til eksil da kinesiske myndigheter begynte å arrestere flere tusen uigurer. Meripets svigermor var blant de fengslede. De fire barna Abdurahman (8), Adile (6), Muhammed (4) og Abdulla (3), ble ifølge en venn av Meripet plassert i barnehjemmet «Hotan Kindness Kindergarten» i byen Hotan. Siden har ikke Meripet og mannen fått kontakt med ungene sine.

«Det gjorde meg veldig opprørt, jeg ønsker å oppdra barna mine selv, jeg ønsker at de vokser opp sammen med meg», sier Meripet til nyhetsbyrået AP mens tårene triller.

AP har snakket med flere foreldre i eksil som forteller den samme historien.

Satellittbilder som nyhetsbyrået AP har sett, skal vise de mange barnehjemmene som er bygget de siste tre årene samtidig som regjeringen lanserte sitt initiativ for å styrke «tospråklig» utdanning i Xinjiang. Det vi si at alle skal lære mandarin, som er det offisielle språket i Kina.

Ifølge nyhetsbyrået har regjeringen budsjettert med å bruke 30 millioner dollar for å utvide eller bygge minst 45 barnehjem med nok senger til å huse 5000 barn. Dette inkluderer ikke barnehager og skoler der barn av innsatte uigurer også er plassert.

Bevæpnede vakter, piggtråd og blokkerte innganger er det som møter reportere fra AP som forsøker å oppsøke bygningene som skal inneholde barnehjem og skole for minoritetsbarna. Myndighetene i Xinjiang ønsker ikke å svare på spørsmål fra AP.