USA har mistet håpet om framgang for menneskerettigheter i Kina

USA har mistet håpet om framgang for menneskerettigheter i Kina, ifølge utenriksminister Mike Pompeo. Han uttalte seg om situasjonen i Kina i forbindelse 30-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass i Beijing, melder NTB. 

«I tiårene som fulgte, håpet USA at Kinas innlemmelse i det internasjonale systemet ville føre til et mer åpent og tolerant samfunn. Det håpet er blitt knust», sier den amerikanske utenriksministeren.  

Kinesiske borgere står i dag overfor en «ny bølge av overgrep», ifølge utenriksministeren. Han anklaget Kinas kommunistparti for å forsøke å kvele uigurenes kultur og utslette islam i regionen Xinjiang (Det okkuperte Øst Turkestan). 

Det anslås at over 1 million mennesker i Xinjiang som tilhører den muslimske uigur-minoriteten, er plassert i interneringsleirer. Myndighetene i Kina omtaler tiltaket som yrkesopplæring for å bekjempe radikalisering. 

I 1989 ble et ukjent antall mennesker drept da kinesiske soldater 4. juni gikk til aksjon mot demonstranter og demokratiforkjempere på Den himmelske freds plass. Anslagene over antall drepte varierer mellom flere hundre og over ti tusen. Siden den gangen har det vært flere massakrer blant annet i Øst Turkestan (Xinjiang)