Tre uiguiske kvinnelige journalister fengslet i Kina

Den New York-baserte organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) markerte den internasjonale kvinnedagen 8.mars med å offentligjøre navnene på nesten tre dusin kvinnelige fanger rundt om i verden, alle fengslet for deres arbeid som journalister. Blant disse var tre uigurer fra det okkuperte Øst Turkistan (Xinjiang provinsen i Kina).

Committee to Protect Journalists er en uavhengig og ideell organisasjon som arbeider for pressefrihet. For tiden er minst 33 av 251 fengslede journalister rundt om i verden kviner.

Blant disse er den uiguriske reporteren Gulmire Imin, som soner en livstidsdom for «separatisme, lekking av statshemmeligheter og organisering av en ulovlig demonstrasjon», Atikem Rozi, en av flere studenter som ble arrestert for sitt arbeid på Uighurbiz.net, en nettside ledet av den uiguriske professoren Ilham Tohti, og redaktør Chimengul Awut, som blir arrestert for å produsere «farlige» bøker.

Imin, som tidligere jobbet som en lokal tjenestemann i hovedstanden i Øst Turkistan, Urumqi, ble arrestert etter den etniske volden i byen i 2009, da kinesiske sikkerhetsstyrker skjøt inn i en demonstrerende folkemasse, drepte mange og arrestert mange andre. Hun ble anklaget for å ha vært med på å organisere den fredelige demonstrasjoner 5. juli 2009 gjennom den kulturelle nettsiden Salkin, og for angivelig å ha lekket statshemmeligheter til mannen sin, som bor i Norge.

Den München-baserte eksilorganisasjonen World Uyghur Congress har bekreftet at Imin blir holdt i Xinjiang Women’s Prison i Urumqi, men tilstanden til helsen hennes er for tiden ukjent.

Rozi, som skrev for Uighurbiz.net, ble dømt for uspesifiserte anklager sammen med seks andre studenter ved en hemmelig rettssak i november 2014. De syv elevene fikk straffer på mellom tre og åtte år, ifølge statsmedier, men lengden på straffen for hver og hvor de er, er uklart.

Awut var redaktør for et forlag, Kashgar Publishing House, i Kashgar, og var en av 14 personer som jobbet i selskapet som ble arrestert og sendt til en såkalt «re-education camp». Awut ble arrestert i juli i fjor for å ha redigert en roman av en kjent uigurisk forfatter.

De tre uiguriske kvinnene er blant sju kvinnelige journalistene som er fengslet i Kina.