UD må ta opp langvarig alvorlig situasjon av uigurer

Den norske Uighurkomiteen er fortsatt bekymret over situasjonen av uigurer i Øst-Turkestan, minoriteten lider under dagens totalitære regime som diskriminerer uigurer og andre folkegrupper, samt uigurene i utlandet ble også overvåket og trussels indirekte i mange tilfeller.

Situasjonen har blitt ytterligere forverret i den siste perioden, millioner av uigurer er utestengt av rettferdighet og grunnleggende rettigheter. På grunn av den urovekkende situasjonen ber vi UD til å følge saken opp på et høyre nivå med kinesiske myndigheter.

Statistikk rapport levert til UD, der norske borgere og andre har meldt sine familiemedlemmer savnet i den grusomme konsentrasjonsleiren. Vi håper det skal gi dere bedre innsyn og fakta basert data om utviklingen siden 2017.

Vi håper UD har gjort noe konkrete steg siden UPR i November 2018 og håper UD har konkrete planer relatert situasjonen av uigurer, kazakher og andre folkegrupper som interneres uten noe rettslig grunn i de såkalte politiske leirene?

Ikke minst er vi svært interessert hva  tenker UD å gjøre med massiv ødeleggelsen av moskeer, kirker, templer i Kina generelt? Ikke minst konfiskering av hellige bøker av alle religioner i Kina?

De skandinaviske uigur organisasjoner skal holde demonstrasjon i morgen, 04.05.2019 i Oslo for å be Regjeringen og UD om å gjøre konkrete steg med den alvorlige situasjonen som uigurene og andre folkegrupper lider i dag.