Nylig demonstrerte uigurer i Washington mot den kinesiske undertrykkelsen av uigurene i deres okkuperte hjemland, Øst Turkestan, der over en million uigurer er plassert i såkalt omskoleringsleirer. Midt blant demonstrantene stod en eldre jødisk mann, 79 år gamle Sami Steigmann, en Holocaustoverlevende.
Ifølge Radio Free Asia ble han holdt i Mogilev-Podolsky-arbeidsleiren i Ukraina mellom to og fem år gammel fra 1941-1944, sammen med foreldrene sine. Fordi han var for ung til å jobbe i leiren, ble han utsatt for nazistiske medisinske eksperimenter og lider fortsatt av bivirkninger i dag. Etter at leiren ble frigjort flyttet han og hans familie til Transilvania, hvor de bodde nesten 20 år før de innvandret til Israel i 1961. Steigmann flyttet til New York i 1988.
Den 6. april 2019 ble han med i hundrevis hovedsakelig uigurer samlet i Washington for å oppfordre Trump-administrasjonen til å sanksjonere de som er ansvarlige for menneskerettighetsbrudd i det nordvestlige Øst Turkestan (Kinas Xinjiang Uyghur Autonome Region).
Han snakket nylig med Radio Free Asia om hvorfor det internasjonale samfunn må komme sammen for å avslutte den slags forfølgelse som nå er i gang i Øst Turkestan hvor myndighetene har holdt anslagsvis 1,5 millioner uigurer og andre etniske minoriteter innesperret anklaget for å ha «sterke religiøse synspunkter» eller «politiske feil ideer» ideer i et nettverk av politiske «re-education camps» siden april
«Til denne dag har vi ikke lært nok om hva som skjedde under Holocaust-den mørkeste perioden i menneskets historie. Det er ikke plass for en person eller en gruppe mennesker å lide diskriminering, forfølgelse, trusler, og blir tvunget til å gi opp sin arv og deres kultur,» sier han.
Han forteller at han lenge ikke viste noe om uigurenes situasjon, og oppfordrer unge uigurer som går på skoler og universitet til å snakke om uigurenes lidelser, slik at flere blir oppmerksomme på problemet.
Om de kinesiske leirene sier Steigmann til Radio Free Asia: «Det de ønsker å gjøre er å få folket som er i leirene til å gi opp sin egen kultur og tilpasse seg den kinesiske kulturen. Det er ikke noe rom for det i dette århundret. Vi må lære av fortiden fordi, som du ser, gjentar fortiden seg.»